Zmeurul


Arbust, stufos, ghimpos, cu lăstari târâtori, înalt de 1- 2 m, cu tulpina dreaptă, arcuita spre vârf, cu ghimpi fini, denşi în partea inferioară, rari sau chiar absenţi în cea superioară. Frunza imparipenată, din 3 foliole pe ramurile fertile sau 7 foliole pe ramurile sterile, ovat-lanceolate, cu dinţi neregulaţi pe margine, pe spate surii albicioase din cauza perişorilor.

Infloresecenţele sunt situate la vârful ramurilor din anul precedent sau la subsuoara frunzelor, cu flori albe, de tipul 5, petalele fiind egale cu sepalele, de 1- 1,4 cm, cu pistile şi stamine numeroase. Fructele sunt polidrupe roşii, zemoase, cu caliciul persistent.

Se întâlneşte prin luminişuri, pe coaste stâncoase, în special în tăieturi sau doborâturi de pădure din zona de deal şi de munte, pe care le invadează în 3- 5 ani. Uneori se cultivă pentru fructe.

Compoziţie

Frunzele conţin cca 10% tanin, substanţe de natură flavonoidică şi cca 800 mg vitamina C. Fructele de Zmeur conţin 85- 86% apă, 4,5- 10% zaharuri, acizi organici, pectine (0,5- 2,8%), proteine (1,2%), potasiu (127 mg%), fosfor (45 mg%), calciu (27,3 mg%). magneziu (24 mg%), mangan (15 mg%), sodiu (3,5 mg%), zinc (3 mg%), cupru (1 mg%), fier (0,6 mg%), vitamina C (30 mg%), B1 (0,02 mg%), B2 (0,03 mg%), provitamina A, vitaminele D şi P şi mici cantitaţi de taninuri.

Actiune si recomandari

Făra a avea o acţiune farmacodinamică specifica, frunzele se folosesc empiric şi pentru acţiunea lor diuretic-depurativă, astringentă, antispastică şi uterotonică.

Pentru acţiunea lor diuretică şi uşor astringentă. Se recomanda ca atare sau în combinaţie de alte plante, ca substituent al ceaiului chinezesc. în aceleaşi scopuri se pot utiliza iarna şi rămurelele subţiri. Fructele sunt o bogată sursă de zaharuri, pectine şi proteine şi, în special, de microelemente şi vitamine, acţionând favorabil asupra organismului întreg.

Mod de preparare

Frunzele sub formă de infuzie, ramurelele sub formă de decoct, o lingură la o cană cu apă.

Fructele, consumate ca atare sau sub formă de gemuri si siropuri. In trecut, siropul de fructe de Zmeur era înscris în farmacopei şi era utilizat pentru corectarea gustului neplăcut al unor siropuri medicinale. In prezent se folosesc mai mult aromatizanţi şi coloranţi artificiali.

Recomandăm prepararea siropului de fructe de Zmeur la rece, folosind 64% zahăr şi 36% suc de fiucte, respectiv o soluţie suprasaturată în zahăr care se recunoaşte dupa o cantitate de zahăr nedizolvat care rămâne pe fundul sticlei. Se poate prepara şi cu miere. In acest caz, se adaugă la 75- 80% miere 25- 20% suc de fructe. In cazul în care s-a valorificat întreg potenţialul de zmeură pe care îl avem în Carpaţi, am avea tot timpul anului o băutură mult superioară, naturala, care ar putea înlocui toate băuturile artificiale răcoritoare care au invadat şi piaţa noastră.

Contraindicaţii

Nu prezintă.

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Cuisoarele si efectul lor in tratamentul COVID-19

Orice gospodină are în cămară, uneori fără să știe, o adevărată farmacie. Aromatele condimente...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii