Urechelnița este o planta care face parte din fam. Crassulaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: verzișoară, argintură, buruiana-porcului, frunzar, jințură, iarba-ciutei, iarbă-de-urechi, iarba-tunului, iarbă-groasă, nevăstuică, prescurăriță, țâța-mielului, varză-de-stâncă, urechea-iepurelui, urechea-mâței.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, carnoasa, cu rizom si stoloni;
-tulpina este inalta de 20-80 cm, fara peri, ramificate la varf;
-frunzele sunt groase si carnoase, lovat-lanceolate, acuminate, fara peri, brun-rosietice, grupate in rozete;
-florile au 6 petale roz sau rosii, paros-glandulare, dispuse in corimb;
-fructele sunt polifolicule.
Inflorire in lunile IULIE-SEPTEMBRIE.
Se recolteaza partea aeriana in timpul infloririi.
Raspandire
Creste salbatic in regiunea montana pana la altitudinea de 2500 m, pe stanci calcaroase, ziduri, ruine, acoperisurile caselor.
Se cultiva in scop ornamental
Compozitie
-alcaloizi, flavonoide, rezine, taninuri, rasini, mucilagii, saruri astringente;
-acizi organici, malat de Ca.
Proprietati terapeutice
-antispastice, hemostatice, colagoge, diuretice, detersive, antiseptice;
-astringente, antialgice, cicatrizante, vulnerare;
-emoliente, febrifuge, racoritoare
Recomandari
-diaree cronica, dizenterie, hemoragii interne, viermi intestinali;
-afectiuni nervoase, nevralgii, cefalee, delir;
-amenoree, dismenoree, disfunctii uterine, prurit genital si anal, diureza;
-cancer uterin, cancer lingual, evitarea amputarii picioarelor;
-ulceratii si fisuri cutanate, arsuri, rani, pecingine, acnee, negi, tumori;
-efelide(pistrui), plagi supurente, erizipel, bataturi, contuzii, angiom cutanat;
-crapaturi de san, zona zoster, intepaturi insecte, hemoroizi;
-stomatite, afte bucale, amigdalite, dureri de urechi si ochi, hipoacuzii.
Alte utilizari
-se cultiva pe acoperisurile caselor pentru apararea de trasnet;
-planta melifera.
Contraindicaţii
Nu prezinta.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii