Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine, prunișor-spinos, curcudel, coțobrei, porumbel, scorobar, spinul-cerbului, spinul-scorumbar, târn.
Descriere si caractere de recunoastere
-arbust puternic ramificat, spinos, cu tufa densa;
-tulpina este inalta de 1-3 m, cu multe ramificatii, scoarta cenusie, crapata;
-frunzele sunt alterne, eliptice, alungite, paroase pe fata inferioara, petiolate;
-florile sunt solitare, cu 5 petale albe si stamine numeroase;
-fructele sunt drupe globuloase( porumbele), negre-albastrui, brumate, astringente.
Inflorire in lunile MARTIE-APRILIE, inainte de infrunzire, dupa topirea zapezii.
Recoltarea florilor se face la inceputul infloririi, evitand scuturarea, recoltarea fructelor dupa caderea brumei in lunile OCTOMBRIE-NOIEMBRIE.
Raspandire
Creste la campie si deal, prin tufarisuri, parchete, luminisuri, la margini de padure, drumuri si cai ferate, liziere, pasuni si fanete neingrijite, terenuri necultivate.
Compozitie
Flori:
-flavonoizi, glicozide cianogenice, glicoferozide;
-acizi organici, saruri minerale( K, Mg).
Fructe:
-antociani, taninuri, flavonoizi, polifenoli, rezine;
-acizi organici, glucide, vitamina C, saruri minerale( Mg, Ca, P).
Proprietati terapeutice
Flori:
-laxative, depurative, diuretice, coleretice, colagoge, calmante;
-expectorante, antiasmatice, sudorifice;
-hipotensive, antihemoragice, hipoglicemiante, antidiabetice, sedative;
-tonifiante, antiseptice renal, antiinflamatoare.
Fructe:
-antidiareice, astringente, dezintoxicante, antihemoragice, analgezice.
Recomandari
-diaree, dizenterie, dischinezie biliara, constipatie, tonifierea stomacului;
-tuse convulsiva, hipertensiune, depurarea sangelui, edeme cardiace;
-nevroze, stari de agitatie, oboseala generala, hemoragii nazale;
-afectiuni renale si vezicale, catar renal, litiaza renala, uremie, cistita, nefrita, leucoree, stimularea eliminarii ureei;
-reumatism, artrita, guta;
-eruptii tegumentare, gingivita, dermatoze, furunculoza, acnee;
Alte utilizari
-fructele se prelucreaza in marmelade, compoturi, siropuri, tuica, lichior.
Mod de preparare
Florile, sub formă de infuzie, preparata din 1- 2 linguriţe la o cană cu apă: se beau 2- 3 căni pe zi.
Din 2 linguri fructe se prepară un decoct (10 minute) la o cană cu apă: se beau 2- 3 căni pe zi, neîndulcite.
Din fructe se prepară marmeladă şi sirop.
Contraindicaţii
Nu prezintă.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii