Păpălăul este o planta erbacee care face parte din fam. Solanaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cireașa-evreului, cireașa-jidovească, bășicuță-de-roșeață, buruiană-de-bubă, iarba-bubei, boborică, gogoașe, papală, puturoasă, păpălăi.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, cu rizom cilindric si radacini adventive firoase;
-tulpina este inalta de 20-60 cm, muchiata, simpla sau ramificata;
-frunzele sunt alterne la baza si opuse la varf, ovate, margini intregi, lung petiolate, asemenea frunzelor de pătlăgele vinete;
-florile sunt mari, solitare, albe-galbui, cu vinisoare rosii, campanulate;
-fructele sunt bace, sferice, rosii-portocalii, lucioase cu invelis stacojiu.
Inflorire in lunile IUNIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea fructelor coapte se face in luna SEPTEMBRIE, comestibile in stare proaspata.
Raspandire
Planta originara din Europa continentala si meridionala.
Creste pe terenuri uscate si calcaroase, plantatii de salcam, margini de padure, tufarisuri, zavoaie, de la campie pana in regiunea montana( 1500 m)
Compozitie
-taninuri, alcaloizi, substante amare;
-ulei gras, mucilagii, zaharuri, acizi organici;
-vitamina C, saruri minerale.
Proprietati terapeutice
-decongestive-hepatice, depurative, laxative, uricolitice;
-diuretice, febrifuge, sedative, antiinflamatoare, racoritoare.
Recomandari
-ascita, congestie hepatica, litiaza biliara, icter, colici, hepatita, constipatie;
-anemie, slabiciune;
-stari febrile, hidropizie;
-litiaza renala, oligurie, retentie urinara, edeme renale, adenom de prostata, elimina uratii si acidul uric, calmeaza durerile de rinichi si vezica urinara;
-reumatism, guta;
-furunculoza, antrax, eczema, eruptii cutanate, dureri de masele si urechi
Alte utilizari
-fructele servesc la prepararea dulceturilor, compoturilor, gemurilor, jeleurilor, siropurilor, vinurilor, muraturilor in otet;
-se cultiva in scopuri decorative, fructele rosii servind in buchete uscate.
Contraindicatii
Partea aeriana si rizomii sunt toxici.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii