Păpălău


Păpălăul este o planta erbacee care face parte din fam. Solanaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cireașa-evreului, cireașa-jidovească, bășicuță-de-roșeață, buruiană-de-bubă, iarba-bubei, boborică, gogoașe, papală, puturoasă, păpălăi.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena, cu rizom cilindric si radacini adventive firoase;
-tulpina este inalta de 20-60 cm, muchiata, simpla sau ramificata;
-frunzele sunt alterne la baza si opuse la varf, ovate, margini intregi, lung petiolate, asemenea frunzelor de pătlăgele vinete;
-florile sunt mari, solitare, albe-galbui, cu vinisoare rosii, campanulate;
-fructele sunt bace, sferice, rosii-portocalii, lucioase cu invelis stacojiu.
Inflorire in lunile IUNIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea fructelor coapte se face in luna SEPTEMBRIE, comestibile in stare proaspata.
 

Raspandire

Planta originara din Europa continentala si meridionala.
Creste pe terenuri uscate si calcaroase, plantatii de salcam, margini de padure, tufarisuri, zavoaie, de la campie pana in regiunea montana( 1500 m)
 

Compozitie

-taninuri, alcaloizi, substante amare;
-ulei gras, mucilagii, zaharuri, acizi organici;
-vitamina C, saruri minerale.
 

Proprietati terapeutice

-decongestive-hepatice, depurative, laxative, uricolitice;
-diuretice, febrifuge, sedative, antiinflamatoare, racoritoare.
 

Recomandari

-ascita, congestie hepatica, litiaza biliara, icter, colici, hepatita, constipatie;
-anemie, slabiciune;
-stari febrile, hidropizie;
-litiaza renala, oligurie, retentie urinara, edeme renale, adenom de prostata, elimina uratii si acidul uric, calmeaza durerile de rinichi si vezica urinara;
-reumatism, guta;
-furunculoza, antrax, eczema, eruptii cutanate, dureri de masele si urechi
 

Alte utilizari

-fructele servesc la prepararea dulceturilor, compoturilor, gemurilor, jeleurilor, siropurilor, vinurilor, muraturilor in otet;
-se cultiva in scopuri decorative, fructele rosii servind in buchete uscate.
 

Contraindicatii

Partea aeriana si rizomii sunt toxici.

 

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre 

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...

Detalii