Perioade recoltare
Iunie Florile, cu sau fara caliciu, se recolteaza esalonat, in perioada infloririi; FrunzeleIulie Florile, cu sau fara caliciu, se recolteaza esalonat, in perioada infloririiAugust Florile, cu sau fara caliciu, se recolteaza esalonat, in perioada infloririi
Nalba-de-grădină este o planta erbacee care face parte din fam. Malvaceae si mai este cunoscută in popor si sub urmatoarele denumiri: nalbă rosie, nalbă neagră, nalbă-mare, ruj, rujalină, tufănică.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena cu radacina pivotanta;
-tulpina este inalta de 1-3 m, dreapta, robusta, putin ramificata, aspru paroasa;
-frunzele sunt alterne, palmat-lombate( cu 5-7 lobi), crestate, rotunjit dintate, in forma de inima, lung petiolate;
-florile sunt solitare, mari cu diametrul de 6-10 cm, pe tipul 5, rosii-purpurii sau negre-purpurii, grupate cate 2-4 in spice terminale;
-fructele sunt capsule in forma de disc, turtite cu caliciul persistent;
-unele soiuri au flori batute si infloresc toamna.
Inflorire in lunile MAI- OCTOMBRIE.
Recoltarea florilor, cu sa fara caliciu, se face esalonat, in perioada de inflorire( IUNIE-AUGUST), recoltarea frunzelor se face in luna IUNIE.
Raspandire
Specie originara din Orient, unde creste in stare salbatica.
Ceaiul de nalba rosie se consuma intens in Anglia.
In Romania se cultiva in scopuri ornamentale si terapeutice.
Compozitie
Florile:
-mucilagii de culoare verde-metalic;
-taninuri, pigmenti antocianici din grupa glicozizilor;
-fitosterine, albumine, saruri minerale;
Frunzele:
-pigmenti( clorofila), acid siringic;
-cumarine;
-ulei eteric produs de peri secretori prevazuti cu glande tetracelulare.
Proprietati terapeutice
-emoliente, pectorale, antiinflamatoare;
-astringente, imunostimulente, antitusiv.
Recomandari
-afectiuni ale aparatului respirator;
-iritatii ale mucoaselor digestive;
-insomnie, litiaza renala;
-arsuri, intepaturi de insecte, afectiuni ale urechii.
Alte urilizari
-colorantul rosu din petale se foloseste in vopsitorie si in colorarea unor produse alimentare, otet aromat.
Mod de preparare
Infuzie din flori şi frunze, o lingură la o cană cu apa; se beau 2 cani pe zi îndulcite cu miere.
Din rădăcini (curăţate) sc prepară un macerat la rece, 1 lingura la o cană cu apă timp de 2 ore. Se adaugă un vârf de cuţit. bicarbonat de sodiu; dupa filtrare se bea întreaga cantitate în tirnpul unei zile.
Pentru răguşeală se vor mastica bucăţi de rădăcina de Nalba mare. Saliva se va înghiţi, iar partea lemnoasă, după masticare, se va arunca.
Pentru gargară sau pentru clisme se prepară o infuzie din 2 linguri la 1/2 I apă (flori, frunze sau rădăcini).
Contraindicatii
Nu prezintă.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii