Perioade recoltare
Mai Petalele florilor, uscarea se face la umbra in strat subtireIunie Petalele florilor, uscarea se face la umbra in strat subtireAugust Capsulele
Macul roșu este o planta erbacee care face parte din fam. Papaveraceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: mac de câmp, mac-iepuresc, mac sălbatic, macul-cucului, măcuț, paparoane, paparume, pipaci, pipijoare.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, anuala, cu radacina pivotanta, albicioasa;
-tulpina este inalta de 50-80 cm, ramificata, acoperita cu peri aspri;
-frunzele sunt alterne, alungite, penat-divizate, adanc crestate, foarte paroase;
-florile au doua sepale si 4 petale libere, rosii, patate cu negru la baza;
-fructele sunt capsule terminale, fara peri, cu disc stelat;
Inflorire in lunile MAI- IULIE.
Recoltarea petalelor se face la inflorire in lunile MAI-IUNIE, se usuca la umbra in strat subtire.
Raspandire
Creste ca buruiana in lanurile de cereale, pe marginea drumurilor si a cailor ferate.
Compozitie
-antocianozide, taninuri, alcaloizi;
-flavonozide, saponozide, cumarine;
-fitoncide, mucilagii;
-nitrat de K.
Proprietati terapeutice
-emoliente, antitusive, pectorale, sudorifice, diuretice;
-sedative, antispastice, decongestive, usor hipnotice.
Recomandari
-tuse convulsiva, pneumonie, angine, pleurezie, astm bronsic, bronsite, raceli, gripa, febra eruptiva, faringita, laringita, dureri in gat;
-insomnii la copii si batrani, stari de agitatie;
-hemoragii interne, colici abdominale;
-cistite, inflamatiile cailor urinare;
-rujeola, scarlatina, blefarita, decongestionarea pleoapelor inflamate.
Alte utilizari
-petalele se folosesc in alimentatie la colorarea de siropuri, bomboane.
Mod de preparare
Petalele de Mac roşu de câmp se utilizează în amestecul unor ceaiuri medicinale sedative în proporţie de 20%, sub forma de infuzie.
Contraindicatii
In dozele recomandate nu prezintă contraindicaţii şi nici reactii adverse.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii