Macul roșu


Perioade recoltare

Mai Petalele florilor, uscarea se face la umbra in strat subtire
Iunie Petalele florilor, uscarea se face la umbra in strat subtire
August Capsulele

Macul roșu este o planta erbacee care face parte din fam. Papaveraceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: mac de câmp, mac-iepuresc, mac sălbatic, macul-cucului, măcuț, paparoane, paparume, pipaci, pipijoare.
 

Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, anuala, cu radacina pivotanta, albicioasa;
-tulpina este inalta de 50-80 cm, ramificata, acoperita cu peri aspri;
-frunzele sunt alterne, alungite, penat-divizate, adanc crestate, foarte paroase;
-florile au doua sepale si 4 petale libere, rosii, patate cu negru la baza;
-fructele sunt capsule terminale, fara peri, cu disc stelat;
Inflorire in lunile MAI- IULIE.
Recoltarea petalelor se face la inflorire in lunile MAI-IUNIE, se usuca la umbra in strat subtire.
 

Raspandire

Creste ca buruiana in lanurile de cereale, pe marginea drumurilor si a cailor ferate.
 

Compozitie

-antocianozide, taninuri, alcaloizi;
-flavonozide, saponozide, cumarine;
-fitoncide, mucilagii;
-nitrat de K.
 

Proprietati terapeutice

-emoliente, antitusive, pectorale, sudorifice, diuretice;
-sedative, antispastice, decongestive, usor hipnotice.
 

Recomandari

-tuse convulsiva, pneumonie, angine, pleurezie, astm bronsic, bronsite, raceli, gripa, febra eruptiva, faringita, laringita, dureri in gat;
-insomnii la copii si batrani, stari de agitatie;
-hemoragii interne, colici abdominale;
-cistite, inflamatiile cailor urinare;
-rujeola, scarlatina, blefarita, decongestionarea pleoapelor inflamate.
 

Alte utilizari

-petalele se folosesc in alimentatie la colorarea de siropuri, bomboane.
 

Mod de preparare

Petalele de Mac roşu de câmp se utilizează în amestecul unor ceaiuri medicinale sedative în proporţie de 20%, sub forma de infuzie.

 

Contraindicatii

In dozele recomandate nu prezintă contraindicaţii şi nici reactii adverse.  

 

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Cuisoarele si efectul lor in tratamentul COVID-19

Orice gospodină are în cămară, uneori fără să știe, o adevărată farmacie. Aromatele condimente...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii