Ienuparul


Perioade recoltare

Octombrie Fructele se recolteaza pana in iarna, in al doilea an de vegetatie, cand devin negricioase, se usuca in strat subtire
Noiembrie Fructele se recolteaza pana in iarna, in al doilea an de vegetatie, cand devin negricioase, se usuca in strat subtire

Ienuparul este un arbust care face parte din fam. Cupresacee.

Descriere si caractere de recunoastere

-arbust, până la 2-3 m înălţime, drept, cu tulpina ramifîcată, cu vârfurile îndreptate în sus;
-frunzele aciculare, puternic împungătoare;
-florile mascule sunt ovoide galbene, cu numeroase stamine; cele femele sunt sferice, aşezate la axila frunzelor;
-pseudofructele sunt mici, sferice, cu diametrul de cca 0,5 cm, in primul an sunt verzi, la maturitate, în anul al 2-lea sau al 3-lea, devin negre-albăstrui, brumate, la partea superioară având o cicatrice triunghiulara în formă de stea cu 3 braţe.

Raspandire

Specia este răspândită în lanţul carpatic între 600- 1400 m altitudine.
O altă specie (Juniperus sibirica) depăşeşte altitudinal specia comună. Are aceiaşi valoare ca şi lenupărul comun.

Compozitie

-ulei esenţial, terpenele( alfa-pinene, beta-pinene, myrcene, sabiene, tuione şi limonene), sesquiterpene, cariofilene, iunene, cardiene, elemente şi alcooli terpenici ;
-glicozide flavonice, taninuri, zahăr, compuşi gumi-rezino, ceruri.

Proprietati terapeutice

-diuretice, antiseptice urinar, carminative, antitusive, antispastice;
-fluidizante, calmitive, digestiv, stomahic.

Recomandari

-inflamatii cai respiratorii, bronsite catarale;
-dispepsii, acnee, dermatite, eczeme, alopecie, hemoroizi.
 

Mod de preparare

Sub forma de infuzie, 2 linguriţe pseudofructe zdrobite la o cană cu apă: se iau 3-4 linguriţe pe zi. Nu se va depăşi această doză.

Sub formă de tinctura preparată din 20 pseudofructe la 100 ml alcool de 70°, din care se iau 2,5-5 ml pe zi în mai multe reprize, în apă sau sirop.

Se foloseşte şi la aromatizarea bauturii alcoolice Gin, din care nu se va depăşi cantitatea de 100 ml/zi.

 

Contraindicatii

-in sarcina.

-in stările inflamatorii renale.

-in insuficienţa renală.

-in diabet- face să crească nivelul glucozei din sânge.

-utilizarea îndelungata sau supradozarea poate afecta rinichii.

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre 

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...

Detalii