Coriandru


Perioade recoltare

Iulie Fructele ajunse la maturitate deplina
August Fructele ajunse la maturitate deplina

Coriandrul face parte din fam. Umbelliferaesi mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarea denumire: coleandru.
 

Descriere si caractere de recunoastere

-specie erbacee, anuala cu tulpina inalta de 40-100 cm, fara peri, ramificata;
-frunzele sunt intregi cu margini dintate sau trilobate, cu miros de plosnita;
-florile au 5 petale albe sau roz-violacee, grupate in umbele compuse;
-fructele sunt diachene sferice, galben-brune, cu miros placut la maturitate.
Inflorire in lunile IUNIE-IULIE.
Recoltarea fructelor ajunse la maturitate deplina( IULIE-AUGUST).
 

Raspandire

-se cultiva in sudul tarii, Dobrocea si sudul Moldovei.
 

Compozitie

-ulei eteric cu linalool, geraniol, pinen, cimol, terpinen, felandren;
-pectine, ulei gras, rezine, mucilagii;
-acizi organici, saruri minerale.
 

Actiune si recomandari

-stomahice, carminative, laxative, antispastice, calmante, antihelmintice, digestiv;
-hipoglicemiante, depurative, bactericide, fungicide, vulnerare, citotoxic;
-tonic aperitive, aromatizante, stimulante, analgezice, lipolitice, antioxidante.
 

Recomandari

-dureri si spasme digestive, indigestii, diaree, dizenterie, balonari, intoxicatii intestinale, colici la copii, hemoroizi, anorexie;
-astenie, oboseala, ameteli, somnolenta, febra.
 

Alte utilizari

-condimentarea alimentelor si bauturilor;
-aromatizarea sapunurilor fine, tutun, cosmetice, medicamente chimice;
-srotul dupa utilizarea uleiului eteric este hrana pentru bovine si pasari;
-planta melifera.
 

Mod de preparare

Sub formă de infuzie de fructe zdrobite, o linguriţă la o cană cu apă. In cazul anorexiilor se bea o cană infuzie cu 15 minute înainte de mâncare. Pentru uşurarea digestiei, infuziile se beau dupa mesele principale. Seminţele ca atare pot fi masticate dupa mâncare. Se poate folosi şi sub formă de tinctură 10%, din care se iau maximum 15 ml pe zi.
 

Contraindicatii

-uleiul  este  stupefiant în doze mari. Se va uliliza cu moderaţie, maximum 10 picături în 24 ore.

  

 

 

Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre 

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...

Detalii