Perioade recoltare
Iulie Fructele ajunse la maturitate deplinaAugust Fructele ajunse la maturitate deplina
Coriandrul face parte din fam. Umbelliferaesi mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarea denumire: coleandru.
Descriere si caractere de recunoastere
-specie erbacee, anuala cu tulpina inalta de 40-100 cm, fara peri, ramificata;
-frunzele sunt intregi cu margini dintate sau trilobate, cu miros de plosnita;
-florile au 5 petale albe sau roz-violacee, grupate in umbele compuse;
-fructele sunt diachene sferice, galben-brune, cu miros placut la maturitate.
Inflorire in lunile IUNIE-IULIE.
Recoltarea fructelor ajunse la maturitate deplina( IULIE-AUGUST).
Raspandire
-se cultiva in sudul tarii, Dobrocea si sudul Moldovei.
Compozitie
-ulei eteric cu linalool, geraniol, pinen, cimol, terpinen, felandren;
-pectine, ulei gras, rezine, mucilagii;
-acizi organici, saruri minerale.
Actiune si recomandari
-stomahice, carminative, laxative, antispastice, calmante, antihelmintice, digestiv;
-hipoglicemiante, depurative, bactericide, fungicide, vulnerare, citotoxic;
-tonic aperitive, aromatizante, stimulante, analgezice, lipolitice, antioxidante.
Recomandari
-dureri si spasme digestive, indigestii, diaree, dizenterie, balonari, intoxicatii intestinale, colici la copii, hemoroizi, anorexie;
-astenie, oboseala, ameteli, somnolenta, febra.
Alte utilizari
-condimentarea alimentelor si bauturilor;
-aromatizarea sapunurilor fine, tutun, cosmetice, medicamente chimice;
-srotul dupa utilizarea uleiului eteric este hrana pentru bovine si pasari;
-planta melifera.
Mod de preparare
Sub formă de infuzie de fructe zdrobite, o linguriţă la o cană cu apă. In cazul anorexiilor se bea o cană infuzie cu 15 minute înainte de mâncare. Pentru uşurarea digestiei, infuziile se beau dupa mesele principale. Seminţele ca atare pot fi masticate dupa mâncare. Se poate folosi şi sub formă de tinctură 10%, din care se iau maximum 15 ml pe zi.
Contraindicatii
-uleiul este stupefiant în doze mari. Se va uliliza cu moderaţie, maximum 10 picături în 24 ore.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii