Coacăz negru


Perioade recoltare

Martie Frunzele tinere, inainte de inflorire
Aprilie Frunzele tinere, inainte de inflorire
Mai Frunzele tinere, inainte de inflorire
Iulie Fructele, la maturitate deplina
August Fructele, la maturitate deplina

Arbustul face parte din familia Saxifragaceae si se mai intalneste in popor sub urmatoarele denumiri: agriș negru, pomișoară neagră, smordin, struguri negri
 

Descriere si caractere de recunoastere

-arbust nespinos  cu forma de tufa, cu multe tulpini drepte, inalte de 1-1,5m;
-frunzele sunt mari, cordiforme, cu 3-5 lobi ascutiti, lungi petiolate, cu glande punctiforme, galbene-stralucitoare pe fata inferioara;
-florile au forma de clopot, culoare verde-galbuie cu rosu-maroniu pe margini, grupate cate 5-27 in racem lung;
-fructul sunt bace sferice, negre, punctate,gust foxat( greoi), dispuse in chiorchini.
Inflorirea are loc esalonat, in lunile APRILIE-MAI, la 50-60 de zile dupa umflarea mugurilor.
Recoltarea frunzelor tinere se face insinte de inflorire, recoltarea fructelor se face la maturitate deplina, in lunile IULIE-AUGUST.   
 

Raspandire

-exista 125 de specii raspandite in zonele temperate din Europa si America;
-creste spontan in zone colinare, premontane si montane, in paduri umede, tufisuri, mlastini si pe malul raurilor;
-formele selectionate se cultiva in gradini.
 

Compozitie

-ulei eteric cu cimol, caren, cariofilen, felandren, pinen, limonen;
-flavonoide, antociani, taninuri, zaharuri, pectine, acizi organici;
-vitamine( C, A, B, PP), saruri minerale( K, Ca, P, Fe, Zn, Cu).
 

Proprietati terapeutice

-hipotensive, sedative, depurative, antidiareice, pectorale, diuretice, antiinflamatoare, astm;
-vitaminizante, antiscorbutice, energizante, tonice, diaforetice, antialergice, antioxidante;
-antiasmatice, imunostimulatoare, rinita, scleroza multipla, eczeme.
 

Recomandari

-ateroscleroza, hipertensiune arteriala, arterita, tromboflebita;
-afectiuni pulmonare, angina, bronsita, pneumonie, tuse, tuberculoza;
-afectiuni urinare, calculoza renala, oligurie, hidropizie, prostatita;
-reumatism degenerativ, artroze, guta;
-anemie, convalescenta, scorbut, oboseala intelectuala, tulburari de crestere;
-amigdalite, laringite, dureri de gat, abcese, contuzii, intepaturi de insecte;
-acuitate vizuala nocturna scazuta, 


Alte utilizari

-consum in stare proaspata sau congelata, ca fructe de desert sau prelucrate in dulceturi, gemuri, jeleuri, peltea, sucuri naturale, sirop, vin, lichior.


Mod de preparare

Frunzele sub forma de infuzie, 1 lingura la o cana de apa; 3 cani pe zi. Atat pentru hipertensivi si in arteroscleroza, cat si pentru eliminarea acidului uric si uratilor se fac cure de 6 luni pe an. Din fructe se prepara gemuri, dulceturi, siropuri sau cidru. Din fructele uscate, 2 lingurite la o cana, se prepara o infuzie; se beau 2-3 cani pe zi. Cu fructele proaspete se fac cure de cel putin 1 luna pe an.
I Hciul de seminte de coacaz negru: 2-3 g/zi.
 

Contraindicatii

Nu prezinta.

 

Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Cuisoarele si efectul lor in tratamentul COVID-19

Orice gospodină are în cămară, uneori fără să știe, o adevărată farmacie. Aromatele condimente...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii