Cimbrul de cultura
Perioade recoltare
Mai Partea aeriana, se poate cultiva in mai multe reprizeIunie Partea aeriana, se poate cultiva in mai multe reprize
Iulie Partea aeriana, se poate cultiva in mai multe reprize
Descriere si caractere de recunoastere
Subarbust de cultura cu forma de tufa, cu baza lemnoasa, inalt pana la 50 cm, cu miros aromatic caracteristic.
Raspandire
Se cultiva in locuri insorite si cu temperaturi ridicate.
Compozitie
-ulei esential( carvacrol si timol (60%), p-cimol si borneol);
-geraniol, linalol, acetat de bornil, alfa-pinen, citral, tuianol;
-saponozide, acid ursolic, oleanolic, cafeic, derivati flavonici( luteolina si luteolin-7-glicozid);
-sterine, seruri, triterpene, un principiu amar etc.
Recoltarea partii aeriene se face in timpul infloririi.
Proprietati terapeutice
-diuretice, coleretice-colagogă, antiseptice intestinala, antihelmintice;
-calmante asupra centrului tusei si stimulente bulbara.
Recomandari
-tusea spastica, astmul bronsic.
-in asociatie cu alte plante, se recomanda si in dispepsii (digestie dificila).
Mod de preparare
Infuzie din 1-2 lingurite planta la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi timp de o saptarmana. Acest tratament este foarte util in toate formele de enterocolite de origine bacteriana.
Uleiul esential se recomanda a fi utilizat in dilutii foarte mari: 2-3 picaturi la o lingura ulei comestibil. Se recomanda extern in afectiuni dermatologice, arsuri, rani etc. Pentru afectiunile cailor respiratorii, sub forma de aerosoli.
Mult utilizat in scopuri condimentare.
Contraindicatii
-in hipertensiunea arteriala;
-in sarcina.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor