Perioade recoltare
Iulie Partea aeriana, inainte de lignificareAugust Partea aeriana, inainte de lignificareSeptembrie RadacinileOctombrie Radacinile
Cicoarea este o planta care face parte din fam. Compositae si o regasim in popor sub urmatoarele denumiri: doruleț, sporiș, scai-voinicesc, dudău, floarea-secetei, încingătoare.
Descriere si componente de recunoastere
-planta erbacee, perena, cu radacina verticala, lunga pana la 1,5 m;
-tulpina este dreapta, inalta de 50-120 cm, ramificata;
-frunzele sunt oval-alungite, sectate, petiolate, cele bazale grupate in rozeta;
-florile sunt albastre ca cerul, inchise pe timp noros, grupate in inflorescente;
-fructul este achena cu papus scurt.
Inflorirea are loc in lunile IULIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea radacinilor se face toamna( SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE), recoltarea partii aeriene se face inainte de lignificare( IULIE-AUGUST).
Compozitie
-glicozizi, coline, steroli, arginina, rezine, principii amare, taninuri, taraxasterol;
-ulei eteric cu compusi triterpenici amari( in radacina);
-inulina, pentozani, fructoza, mucilagii, insulina vegetala;
-vitamine( C, B, A, E, K, P, PP), saruri minerale( de K, Mg, Fe, P, Ca, Si).
Proprietati terapeutice
-hepatoprotectoare, digestive, laxative, depurative, colagoge, vermifuge;
-hipoglicemiante, antitiroidiene, hipotensive, antiaritmice, diuretice;
-tonic-aperitive generale, eupeptic-amare, antianemice, reconfortante, remineralizante.
Recomandari
-hepatite, icter, congestie hepatica, marirea cantitatii de bila si fluidificarea ei, angiocolite, dischinezie, constipatie, aciditate gastrica;
-litiaza renala, infectii renale, insuficienta renala, guta, reumatism, colesterol;
-diabet zaharat, datorita continutului in insulina vegetala;
-acnee, furunculoza, taieturi, antrax, plagi purulente, abcese.
Alte utilizari
-salata din frunze crude, consumata la inceputul mesei sau in supe, ciorbe;
-specie melifera.
Mod de preparare
Din 1-2 lingurite de radacina sfaramata la o cana cu apa se prepara un decoct scurt (10 minute). Se beau 2-3 cani pe zi.
Din partile aeriene ale plantei, cat si din radacini, 2 lingurite la o cana cu apa, se prepara o infuzie. Se beau 2 cani pe zi.
Contraindicatii
Nu prezinta.
Observatii
O specie apropiata, de cultura, este Cichorium endivia (Andivele) de la care se consuma frunzele groase, carnoase, etiolate. Pe langa proprietatile alimentare, ele au si proprietati medicinale. Stimuleaza pofta de mancare, sunt diuretice, usor laxative, stimuleaza secretia de bila, sunt mineralizante si vermifuge.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii