Perioade recoltare
Iulie Partea aeriana, recoltata de 3 ori pe anAugust Partea aeriana, recoltata de 3 ori pe an
Busuiocul face parte din familia Labiatae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: basic, băsileac, borjolică, mejioran, văsileac.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, anuala, cu tulpila dreapta, inalta de 20-60 cm, ramificata de la baza, mucheata, paroasa.
-are frunze opuse, oval-lanceolate, netede sau au cute paralele si in relief, lucioase, lipsite de peri, petiolate;
-are flori mici, albe sau roz, grupate cate 6 in verticele terminale;
-fructele sunt nucule ovale, brun-negre.
Inflorirea are loc in lunile IULIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea partii aeriene a plantei se face de 3 ori pe an, la inceputul infloririi.
Raspandire
Planta originara din India, Persia si Egipt.
In Romania se cultiva in gradini, mai frecvent in zonele din sud si vest.
Compozitie
-ulei eteric cu estragol(80%), linalool, ocimen, cineol, camfor, eugenol;
-flavonozide, clorofila, glicozizi, saponine, saponozide triterpenice, taninuri, acizi organici;
-vitamine, saruri minerale.
Proprietati terapeutice
-stimulent-digestive, bactericide, antifungice, spasmolitice, carminative, galactogoge;
-expectorante, antipiretice, febrifuge, diuretice, sedative, antiinflamatoare, antidepresive;
-proprietati magice si rituale, antioftalmice, profilactice, stomahice.
Recomandari
-diaree, dizenterie, greturi, vome, ulcer gastric, colici biliare, balonari, meteorism, aerofagie, colita de fermentatie, crampe abdominale, anorexie;
-migrene, astenie, surmenaj, oboseala, eforturi fizice, nervozitate, depresie psihica, insomnie, cefalee, memorie slaba, depresie, anxietate;
-gripa, bronsita, guturai, faringite, rinita, tuse, sinuzita;
-boli renale(seminte), infectii urinare, gonoree, leucoree;
-acnee, bube, taieturi, pemfigus vulgar, prurit, afte bucale, stomatite;
Alte utilizari
Condiment in salate, supe, sosuri, omleta, peste, vanat, carnati, lichior.
Uleiul eteric intra in parfumuri, sapunuri, sampoane, paste de dinti.
Mod de preparare
Planta sub forma de infuzie preparata dintr-o lingura de frunze si flori la o cana cu apa. Se bea cate o cana dupa mesele principale. Se foloseste în diferite preparate culinare.
Uleiul volatil, sub forma de inhalatii, frectii, unguente.
Intern, uleiul volatil se utilizeaza foarte diluat (10 picaturi la 100 g ulei comestibil) din care se ia cate o lingurita tot dupa mesele principale.
Contraindicatii
Uneori la unele persoane, prezinta intoleranta.
In timpul sarcinii.
Uleiul este iritant al pielii in cantitati mari.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii