Brusture


Perioade recoltare

Martie Radacinile, in anul II de vegetatie
Aprilie Radacinile, in anul II de vegetatie
Mai Frunzele fara petiol
Iunie Frunzele fara petiol
Octombrie Radacinile
Noiembrie Radacinile

Brusturele face parte din familia Compositae si o mai regasim in popor sub urmatoarele denumiri: bruscalau, caftalan, capcalan, clococean, capul-calugarului, iarba-boierului, lipan, laptuc, scai-marunt, scaiul-oii, scaiete-mare.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, care dureaza doar 2 ani, viguroasa, cu radacini pivotante, carnoase;
-tulpina este inalta de 50-200 cm, ramificata si paroasa;
-frunzele bazale sunt alterne, mari, cordiforme, lung-petiolate;
-florile sunt tubuloase, cu 5 petale rosii-purpurii, formeaza inflorescenta a carei receptacul este intins ca un taler, putand numeroase flori apropiate unele de altele, groase de 3-4 cm, dispuse in inflorescenta in forma de umbrela.
-fructele sunt achene negre, lungi de 6 mm, cu grupare de perisori la extremitatea superioara a fructelor mature.
Inflorirea are loc in lunile IULIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea radacinilor se face toamna in lunile OCTOMBRIE-SEPTEMBRIE sau primavara in lunile MARTIE-APRILIE in anul II, recoltarea frunzelor fara petiol se face inainte de inflorire, in lunile MAI-IUNIE.
 

Raspandire

Creste de la campie pana in zona muntoasa, la altitudinea de 1800m, pe locuri virane, marginea drumurilor si padurilor, daramaturi, depozite de gunoaie.
Este cultivat in America si China.
 

Compozitie

-inulina(40%), glucide, mucilagii, lactone, insulina;
-uleiuri eterice, rasini, rasini, taninuri, polifenoli, alcaloizi, sitosteroli.
-acizi fenolici, acizi grasi in seminte;
-vitamine( B, C), saruri( de K,Ca, Mg).
 

Proprietati terapeutice

-laxative, depurative, coleretice, colagoge, hipoglicemiante, antibiotice;
-antitumorale, antisifilitice, diuretice, sudorifice, antireumatice;
-astringente, cicatrizante, dezinfectante, tonic-capilar, antiveninoase.
 

Recomandari

-hepatita, calculoza biliara, dischinezie biliara, greata, constipatie, enterocolite;
-bronsita, gripa, raceala, tuse, pleurezie, pneumonie, transpiratii intense;
-diabet zaharat, obezitate, celulita, scorbut, insuficienta cardiaca cu edeme;
-calculoza renala, uremie, leucoree, cistite, intoxicatii cu mercur;
-eczeme, abcese, furuncule, acnee juvenila, dermatoze, pecingine, impetigo, herpes, antrax, ulceratii venoase, varice, alopecie, matreata, seboree, tenuri grase;
-combate bacteriile Gram-pozitive(stafilococi, streptococi, pneumococi).
 

Alte utilizari

La prepararea de creme, sampoane, ape de gura contra hemoragiilor nazale.

 

Mod de preparare

-decoct, folosind 2 lingurite de radacina fragmentata marunt, la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi;
-macerat la rece (6-8 ore) preparat din 4 linguri de radacini la 1 I apa. Intreaga cantitate se bea treptat in cursul unei zile. Pentru diabetici se recomanda asocierea in parti egale cu teci de fasole si frunze de dud, din care se prepara un decoct scurt (5 minute) compus dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa. Se beau 2- 3 cani pe zi.
Extern: revulsiv puternic sub forma de frectii in dureri reumatice şi articulare; ca stimulent al cresterii parului in combinatie cu alte plante.
In dermatopatii se utilizeaza sub forma de decoct concentrat 2 linguri la o cana de apa pentru aplicatii locale, combinat cu tratamentul intern.
 

Contraindicatii

Nu prezinta.

 

 

 

Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Cuisoarele si efectul lor in tratamentul COVID-19

Orice gospodină are în cămară, uneori fără să știe, o adevărată farmacie. Aromatele condimente...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii