Perioade recoltare
August Fructele, cand 60% sunt mature, brune, iar tulpinile se ingalbenescSeptembrie Fructele, cand 60% sunt mature, brune, iar tulpinile se ingalbenesc
Anasonul face parte din familia Umbelliferae( Apiaceae) si se mai intalneste in popor sub urmatoarele denumiri: badean, anis, chimen-dulce, hanus, molotru, molura, secarea.
Descriere si caractere de recunoastere
-are tulpina inalta de 50-75 cm, cilindrica, goala, ramificata spre varf;
-frunzele inferioare sunt alterne, lung petiolate, ovate, cu margini dintate, iar frunzele superioare sunt lipsite de petiol, penat-sectate, cu foliole( frunzulitele care intra in alcatuirea unei frunze compuse) linear- lanceolate;
-florile sunt mici, lipsite de invelis extern alcatuit din sepale libere sau unite, cu 5 petale albe, sunt dispuse in umbele.
-fructele sunt 2 achene mici lipite intre ele, ovoide, acoperite cu peri fini si mici, de culoare galben-cenusie, cu usoare striatii, miros placut, aromat, gust dulceag, slab-arzator.
Inflorirea are loc in lunile IULIE- AUGUST.
Recoltarea fructelor se face cand circa 60% sunt mature, cand devin brune si cand tulpinile se ingalbenesc, in lunile AUGUST- SEPTEMBRIE.
Raspandire
Este specie originara din Orient, aclimatizata in zonele cu clima calda din Europa si Asia Mica.
In Romania se cultiva soiul Crangu in zone mai calde din sud, pe soluri fertile si afanate.
Compozitie
-ulei eteric( 2-6%) in functie de provenienta, bogat in anetol( 80-90%), dianetol, metil-caicol, estragol, aldehida anisica, alcool anisic, linalool, ocimen, pinen, safron, vanilina, crezol;
-lipide si ulei gras, proteide, tocoferoli, coline, fenoli, flavonoizi, cumarine, gume, mucilagii;
-saruri minerale;
Proprietati terapeutice
-carminatie, stimulent gastric si pancreatic, stomahic, galactogoge, antispastic intestinal, antiseptice;
-expectorante, sedative, relaxante, antiinflamatoare, diuretice;
-condimentare, aromatizante;
Recomandari
-sindrom dispeptic gastric, colici abdominali, crampe, enterocolite, balonari, intensifica secretiile salivare, biliare si pancreatice, stimularea digestiei, parazitoze, anorexie;
-bronsite, astm bronsic, raceli, gripa, raguseala, tuse, stimularea expectoratiilor, laringita;
-faovorizarea menstruatiei dificile, stimularea lactatiei;
-astenie neroasa, insomnie, dureri de cap, sciatica;
-sporiazis, scabie, pediculoza, muscaturi de sarpe.
Alte utilizari
-industria alimentara: patiserie, panificatie, bauturi alcoolice, si aromatice, aromatizarea mancarurilor;
-fabricarea sapunurilor, pastelor de dinti, cremelor, lacurilor si vopselelor;
-distrugerea insectelor din locuinta( paduchi, plosnite, capuse, molii);
-in zootehnie, se folosesc turtele ramase in hrana animalelor.
Mod de preparare
Infuzie din 1 lingurita fructe la o cana cu apa: se bea o cana pe zi in mai multe reprize.
Se poate asocia si cu alte plante medicinale, respectand cantitatile indicate.
Uleiul volatil, 2-3 picaturi pe zi cu aceleasi recomandari.
Contraindicatii
-in sarcina;
-gastrite hiperacide
-ulcere
-enterocolite
In doze mari( peste 5g/zi) provoaca greturi, vome, tulburari de vorbire, depresie psihica, edeme pulmonare.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii