Alunul
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide( miricitrina, evercitrina, betulina (0,2% in scoarta);
-ulei volatil, zaharuri, saruri minerale etc.
-apa (cca 3,5%), ulei gras (62%), proteine (14%), hidrati de carbon;
-urme de cupru, vitamina A, B1, B2, C.
Actiune si recomandari
-vasoconstrictoare, tonifiante venoase, antihemoragic, marirea rezistentei capilarelor;
-energizante, bacteriostatice, antiinflamatoare;
-sudorific, astringent.
Recomandari
-varice, edeme, tuberculoza;
-diabet, febra.
Mod de preparare
Intern - frunzele si amentii, cate o lingura la o cana cu apa, influzie, 2-3 cani pe zi
sub forma de extract fluid - in doze de 60-80 picaturi/zi.
Scoarta - sub forma de decoct, dintr-o lingura scoarta maruntita la o cana cu apa, din care se beau 1-2 cani/zi
Alunele ca atare sau macinate in amestec cu miere in parti egale
Un supliment natural pentru alpinisti si sportivi se prepara din parti egale de alune, nuci, granulate de soia fierte, stafide si miere.
Extern, pentru compresii antiimflamatorii se prepara o infuzie din 4 linguri frunze uscate si maruntite la 1 l apa.
Contraindicatii
Nu prezinta
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor