Urzica, valoroasa planta a primaverii care reinoieste sangele


Urzica vie, bine cunoscuta planta piscatoare intalnita pe langa garduri, drumuri, ziduri, taieturi de padure si pe malul apelor reprezinta o adevarata comoara pentru sanatatea omului.

Avand un bogat continut de substante proteice, aminoacizi, substante grase, ulei volatil, clorofila precum si un complex vitaminic variat (A, B2, C, K), urzica reprezinta o resursa pretioasa in perioada primaverii.

Folosita in alimentatie inca din Antichitate, urzica are principii active cu un spectru foarte larg farmacodinamic. Elimina starea de anemie, vitaminizand si remineralizand organismul si actioneaza favorabil asupra afectiunilor cailor respiratorii, precum bronsita sau astm. Actiunea sa benefica se extinde si asupra aparatului renal, marind cantitatea de urina eliminata si o data cu ea si substantele toxice din organism, deplasand acidul uric din tesuturi in sange si apoi eliminandu-l pe cale renala.

Stimuland secretia bilei, a pancreasului, secretia gastrica si cea intestinala si favorizand peristaltismul intestinal, urzica reprezinta un sustinator de nadejde al aparatului digestiv.

Avand un principiu hipoglicemiant, dar si unul hiperglicemiant, urzica intra in compozitia mai multor remedii pentru diabetul zaharat.

Nici actiunea de fluidificare a sangelui si de activare a proceselor de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor, nu este de neglijat. Ba chiar, aceasta din urma actiune a sa, o face pe urzica sa fie cunoscuta drept planta care "reinoieste sangele". 

Tinand cont de acest aspect, precum si de faptul ca Valeriu Popa, binecunoscutul terapeut al anilor '90 afirma ca "nu exista decat o singura boala, boala sangelui stricat", este lesne de apreciat valoarea terapeutica a acestei plante, in cazul foarte multor boli, avand actiune curativa dar si de preventie.

Actiunea sa de curatare a sangelui, precum si de remineralizare si vitaminizare a organismului, face urzica sa fie un participant activ in tratamentele naturiste pentru cancer.

Avand atatea beneficii majore pentru buna functionare a organismului si pentru mentinerea sanatatii, apreciem ca urzica este o planta ce nu ar trebui sa lipseasca din curele de detoxifiere de primavara a fiecaruia, bolnav sau sanatos deopotriva.

Mentionam de asemenea, si actiunea sa impotriva viermilor intestinali, de impiedicare a multiplicarii bacteriilor sau, ca si tonic capilar, combatand cu succes matreata.

De mare valoare sunt semintele acestei plante, recoltate toamna, cand ajung la maturitatea fiziologica, pentru tratarea enurezisului sau a incontinentei urinare. In acest sens, se iau 2-3 gr de seminte de urzica macinata, seara intr-o lingurita cu miere.

Pentru usurarea activitatii digestive se beau 2 cesti de infuzie, seara, inainte de culcare, facuta din 1-2 lingurite cu frunze maruntite, la 200 ml apa clocotita, care se lasa la infuzat 15 minute.

Avand in vedere bogata valoare alimentara si vindecatoare a acestei miraculoase plante, recomandam cu caldura, a nu se lasa sa treaca perioada primaverii fara a se consuma, sub forma de infuzie, sau inclusa in diferite preparate culinare.


Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook




 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol