Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii


Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care apare primăvara devreme, și iubește zonele însorite din poieni, păduri rare sau grădini, de unde îsi ia toate puterile vindecătoare.
De la jumătatea lunii martie, frunzele lui fragede pot fi culese pentru a fi consumate în salate, supe, ciorbe, sau mâncăruri cu carne (în special de miel).
După înflorire se recomandă folosirea acestuia doar extern, astfel încât devine toxic, odată ajuns la maturitate.
Din untișor se pot prepara unguente, sau se poate folosi sub formă de cataplasme, deoarece prezintă puternice proprietăți vindecătoare asupra pielii și articulațiilor.
Deoarece au un gust acrișor plăcut, micuțele frunze sunt delicioase în combinație cu leurda, sau ceapa verde, în salate rustice proaspete, benefice în detoxifiere, curățarea sângelui și îmbunătățirea digestiei.
În stare crudă nu se recomandă un consum mai mare de 50-100 g pe zi, însă în mâncăruri se poate prepara foarte simplu exact ca și urzica, spanacul, ștevia sau loboda.
 

Compoziția untișorului
 

Frunzele de untișor sunt recunoscute datorită conținutului foarte bogat în vitamina C, lucru care îl poate face eficient în prevenirea răcelilor, gripelor și chiar a scorbutului.
De asemenea mai conține vitamine din grupul B, vitamina D, E, K, săruri minerale de magneziu, potasiu și fier, acid folic, antioxidanți, și doi compuși specifici: acid ficaric și ficarină, calități ce apără organismul de viruși și bacterii, întăresc imunitatea și revitalizează corpul, după anotimpul rece. Consumul acestuia ne protejează de infecții și contribuie la creşterea nivelului de energie, combatând anemia și sprijinind sănătatea creierului totodată.
Fibrele alimentare din compoziția acestuia sprijină digestia, fiind de un real ajutor în complicațiile intestinale.
Datorită conținutului său de excepție, untișorul se folosește cu succes de sute de ani și extern, în tratamentul hemoroizilor, varicelor dar și ameliorarea durerile provocate de reumatism, negi, înțepături de insecte, sau alte leziuni cutanate.
 

Remedii pentru tratarea hemoroizilor, cu untișor
 

1.Infuzie pentru spălături locale

Se prepară din 1-2 lingurițe de plantă uscată și mărunțitã, peste care se toarnã o canã (aprox. 200 ml) cu apă clocotită. Se lasã acoperitã timp de 15-20 minute, se strecoarã, și se fac spãlaturi locale, ori de câte ori este nevoie.
 

2. Unguent pentru vindecarea hemoroizilor și negilor

Întâi se prepară tinctura de untișor, obţinută din planta proaspătă care se macerează timp de două săptămâni în alcool de cereale de minim 60%.
Apoi, unguentul de untișor se pregătește prin fierberea la foc mic a 100 gr de ulei de floarea sorelui, în care se adaugă 30 ml de tinctură de untișor. Se lasă până când se evaporă alcoolul, după care se adaugă 10 gr de ceară de albine şi 10 gr de lanolină, amestecându-se până la omogenizare completă. Se păstrează în recipiente de sticlă de culoare închisă, într-un loc ferit de lumină și căldură. Se aplică local (maxim de două ori pe zi), de preferat seara, după ce zona a fost spălată și uscată corespunzător.
 

3. Cataplasme cu untișor pentru hemoroizi, răni și eczeme

Se vor folosi întotdeauna frunzele proaspăt culese, care se zdrobesc ușor și se aplică în combinație cu puțin gel de aloe vera pe hemoroizii sângerânzi, pe răni sau eczeme, acoperind apoi cu un pansament steril. Pentru efecte maxime, se păstrează bandajul pentru aproximativ o oră.
Cataplasmele au un efect puternic calmant, regenerant și antiinflamator.
Se recomandă ca femeile însărcinate şi cele care alăptează să evite utilizarea untişorului.
De asemenea, se consuma cu prudenta de persoanele care au probleme cu stomacul sau cu tractul intestinal.

Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook




 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol