Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice
CâÈ›i dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre coroniÈ›e de prins în păr?
Păpădia ne fascinează dintotdeauna, iar când vine vorba de proprietățile ei vindecătoare, devine È™i mai impresionantă.
DeÈ™i unii grădinari o consideră o adevarată pacoste de buruiană, calitățile ei terapeutice, cunoscute din cele mai vechi timpuri, au fost studiate È™i reconfirmate în laboratoare de către oamenii de È™tiință.
Este renumită ca medicament pentru ficat și stomac, un adevărat detoxifiant autohton, dar are și calități mai puțin cunoscute.
Ce nu știai despre păpădie
Întreaga plantă are efecte curative datorită compuÅŸilor care se întâlnesc atât în petale, tulpină, cât ÅŸi în rădăcină. Este o plantă medicinală remarcabila, dar totodată, este ÅŸi un aliment plin de vitamine, minerale È™i antioxidanÈ›i.
Prin macerarea florilor de păpădie se prepară vin, seva din tijele sale tratează negii, frunzele sunt principalul ingredient din salată care tratează durerile de stomac È™i înlătura constipaÈ›ia, iar din rădăcinile uscate È™i măcinate ale acestei plante, se prepară un minunat înlocuitor al cafelei.
Medicina naturistă a găsit nenumărate întrebuințări pentru acest aliat de nădejde al sănătății noastre.
În următorul material video, puteÈ›i afla cum se È›ine cura cu tulpini de păpădie care reînnoieste sângele, È™i sub ce forme se mai poate consuma această plantă vindecătoare:
Păpădia vine chiar È™i în sprijinul mediului, fiind un bun prieten al insectelor polenizatoare, în încercarea oamenilor de a combate scăderea numărului de insecte È™i de a asigura astfel culturi sănătoase, lucru esenÈ›ial pentru agricultură.
Din martie si pana in mai, această plantă uimitoare este mereu înflorită, reprezentând o sursă vitală de hrană pentru polenizatori.
Păpădia nu încetează să ne uimească, ea fiind singura plantă din lume care în timpul vieÈ›ii poate lua forma a trei corpuri cereÈ™ti: soarele (floarea galbenă), luna (mingea albă de puf) sau stelele (seminÈ›ele dispersate ale pufului).
În Polonia, dar È™i în alte părÈ›i ale lumii, se obiÈ™nuieÈ™te să se prepare gem din frumoasele flori ale acestei plante încântătoare.
Galbenul intens al florilor de păpădie servește și ca puternic colorant natural. Simplu și deloc costisitor.
Iată rețeta:
Ingrediente:
-500 g flori sau petale
-zeama de la o lămâie
-250 ml de apă (o cană)
Mod de preparare:
Imediat după ce le culegem, florile se spală È™i se curăță de partea verde, după care se frământă bine cu zeamă de lămâie, pentru a-È™i menÈ›ine culoarea vie. Se pune apa la fiert, iar când clocoteÈ™te se adaugă florile. Se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 30 de minute, după care se acoperă cu un capac, È™i se lasă la infuzat până a doua zi, când se strecoară petalele, iar lichidul rămas se pune pe foc È™i se mai fierbe încă 10-15 minute, la foc mic. Se toarnă fierbinte în sticluÈ›e sau borcane micuÈ›e sterilizate, închise
ermetic, și se acoperă cu o pătură pentru 2-3 zile.
Se depozitează în locuri ferite de lumină È™i căldură, iar după deschidere se foloseÈ™te în maxim 24 de ore, timp în care se păstrează la frigider.
Astfel obÈ›inem un intens colorant alimentar complet natural, ideal pentru colorat creme, aluaturi, diverse mâncăruri, sau chiar ouă de PaÈ™te.
Să ne bucurăm de pufoÈ™ii bănuÈ›i aurii cu care ne încântă natura, primăvara.
Să iubim viaÈ›a È™i să nu uităm să celebrăm fiecare zi, cât mai aproape de Dumnezeu È™i Mama Natură.
Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook